1.000 TL Üzeri Alışverişlerde Kargo Bedava!

Kalori Açığı Nedir? Nasıl Oluşturulur? Kilo Verme Sürecini Nasıl Etkiler ?

30-10-2023 12:53
Kalori Açığı Nedir? Nasıl Oluşturulur? Kilo Verme Sürecini Nasıl Etkiler ?

Sağlıklı bir yaşam sürmek ve dengeli bir kiloya sahip olmak için kalori konusunda mutlaka dikkat edilmesi önerilmektedir. Özellikle, pek çok sağlık sorununun temel sebebinin fazla kilolar ve obezite olduğu düşünüldüğünde, vücudunuzun doğru miktarda kalori aldığından emin olmanız çok daha önemli hale gelmektedir. 

Dengeli ve sağlıklı bir yaşam adına, kalori kavramı ve kalori açığı ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu yazımızda sizler için anlattık. 

Kalori Açığı Nedir?

Kalori açığı aslında oldukça basit bir kavramdır. Vücudunuzun bir günde ihtiyaç duyduğu kalori miktarından daha az kalori almanız halinde kalori açığı ortaya çıkar. 

Kalori açığı oluştuktan sonra, metabolizmanız enerji ihtiyacını karşılamak adına yağ depolarından tüketime başlamaktadır. Bu nedenle, kalori açığı kilo vermek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli konu olarak gösterilmektedir. 

Kalori Açığı Nasıl Hesaplanır? 

Her insanın metabolizmasına ve aktivite miktarına bağlı olarak farklı oranlarda kaloriye ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Kalori açığı hesaplaması yaparken, gün içinde ne kadar hareket ettiğiniz, ne gibi bir egzersiz programının olduğu, yedikleriniz ve buna benzer noktaların her biri önemlidir. 


Kalori açığı hesaplaması için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz; 


  • Günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz kaloriyi hesaplayın: Kalori açığı oluşturmak için öncelikle vücudunuzun bir günde ne kadar kaloriye ihtiyaç duyduğunu hesaplamanız gereklidir. Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve günlük aktivite gibi konulara bağlı olarak değişen kalori ihtiyacınızı çeşitli online araçlar kullanarak hesaplayabilirsiniz.

  • Kaç kilo vermek istediğinizi belirleyin: Kalori açığı hesaplarken, vermek istediğiniz kiloyu belirlemek ve ne kadar sürede bunu hedeflediğinizi kesinleştirmek önemlidir. Yaratacağınız açığı hedeflerinize göre belirlemeniz gerekmektedir.

  • Günlük kalori alımınızı hesaplayın: Kalori açığı oluşturmak için günlük olarak ne kadar kalori aldığınızı belirlemeniz ve takip etmeniz önemlidir. Açık oluşması için ihtiyaç duyduğunuz kalorinin altına alım yapmanız gerektiğini unutmayın.

  • Kalori açığınızı düzenli olarak takip edin: Günlük olarak aldığınız kaloriyi, yediklerinizi ve yaktığınız kaloriyi hesaplayarak takip edin. Gün sonunda ne kadar kalori açığı oluşturduğunuzu not edin. Oluşturduğunuz bu programa sadık kalarak, belirlediğiniz süre boyunca kalori açığı oluşturmanız sayesinde kilo vermeniz çok daha kolay hale gelecektir. 


Kalori Açığı Nasıl Oluşturulur?

Günlük olarak aldığınız kalorinin vücudunuzun ihtiyacından daha az olması ile kolay bir şekilde kalori açığı oluşturabilirsiniz. Uygun ve sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz programı ve daha hareketli bir yaşam tarzını benimseyerek kalori açığının doğru ve hızlı biçimde oluşmasını sağlayabilirsiniz. 


Gerekli hesaplamaları yaparak kendi kendinize kalori açığı oluşturabileceğiniz gibi bir diyetisyen veya beslenme uzmanından da destek alabilirsiniz. Özellikle spor ile destekleyeceğiniz bir kalori açığı ve doğru diyet programı ile kısa sürede vücudunuzu istediğiniz gibi forma sokabilir, programınıza sadık kaldığınız sürece hedef kilonuza rahat ve sağlıklı biçimde ulaşabilirsiniz. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.