1.000 TL Üzeri Alışverişlerde Kargo Bedava!

En Etkili Kol Hareketleri

09-01-2024 12:28
En Etkili Kol Hareketleri
Doğru formda ve düzenli yapılan kol hareketleri ile geliştirilebilen kol kasları, her sporcunun odaklanması gereken kas gruplarının başında geliyor. Ön kol ve arka kol hareketlerinin düzenli ve doğru formda yapılması ile sporcular kuvvet kazanırken, aynı zamanda estetik bir görünüm elde edebiliyor. 

Kol kaslarınızın gelişmesine yardım edecek, en verimli ön ve arka kol hareketlerini, hangi kas gruplarını çalıştırdığını ve bilmeniz gereken tüm püf noktaları bu yazımızda sizler için anlattık!

Kol Hareketleriyle Hangi Kaslar Çalışır? 

Kol hareketleri, alt ve üst kas gruplarına odaklanmaktadır. Doğru ve düzenli çalışma gerektiren bu kas grupları, özellikle estetik bir görünüm elde etmek isteyen sporcular için önemli gruplardandır. Kol kasları, diğer kas gruplarına göre daha hızlı hacim kazanan kas gruplarındandır. 

Kol egzersizleri temelde iki kas grubuna odaklanmaktadır;

  • Biceps (ön kol): Biceps, kolun ön bölümünde bulunan, iki başlı kas grubudur. 
  • Triceps (arka kol): Triceps, kolun arka kısmında bulunan, üç başlı bir kas grubudur. 

En Etkili Kol Hareketleri Hangileridir? 

Kol hareketlerinin verimli olabilmesi için hem arka hem de ön kol kas gruplarının etkin biçimde çalıştırılması gereklidir. Düzenli egzersizler ile hacim ve kuvvet kazanabilen bu kas grubu için en verimli olan egzersizleri sizler için anlattık.

Barbell Curl

Barbell Curl, sporcuların en sık kullandığı kol hareketlerinden biri olarak bilinmektedir. Oldukça verimli bir egzersiz olan Barbell Curl, ön kol kas gruplarına odaklanarak gelişim sağlamaktadır. Bu hareketi aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz; 


1. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak uygun bir form alın. 
2. Barbelli avuç içleriniz dışarı bakacak şekilde tutun.
3. Dirseklerinizi vücuda yakın tutarak, barbelli yukarıya doğru kontrollü ve yavaş şekilde kaldırın.
4. Zirveye ulaştıktan sonra bir saniye kadar bekleyerek kontrollü bir şekilde indirin.

Püf noktası
: Hareketten en iyi verimi alabilmek için sırtınızı düz, dirseklerinizi sabit tutmanız, kontrollü hareket etmeniz gerekmektedir.
Çalıştırdığı kas grupları: Biceps

Tricep Dips

Arka kol egzersizlerinden en etkili ve verimli olanlarından biri olarak gösterilen Tricep Dips, özellikle izole egzersiz yapmak isteyen sporcular tarafından tercih edilmektedir. Kol kaslarını etkili şekilde geliştirebilen bu egzersizi aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz; 

1. Paralel çubukları sağlam ve güçlü şekilde kavrayın. 
2. Vücudunuzu yukarıya kaldırarak kollarınızı düz bir forma sokun.
3. Gövdenizi hafifçe eğerek, triceps kaslarınıza odaklanarak vücudunuz aşağıya indirin.
4. Kontrollü şekilde yukarıya kalkın ve başlangıç pozisyonuna geri dönün. 

Püf noktası: Egzersiz sırasında gövdeyi öne doğru eğmek yerine dik tutarak, triceps kas grubuna daha fazla baskı yaratabilir, daha yoğun çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Çalıştırdığı kas grupları: Triceps.

Hammer Curl

Yine en bilinen ve en etkili kol hareketlerinden biri olan Hammer Curl, özellikle ön kol kas gruplarını çalıştırmak, kuvvet kazanmak isteyen sporcular tarafından tercih ediliyor. Hem amatör hem de profesyonel sporcular için uygun olan bu hareketi aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz; 

1. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak doğru ve sağlam bir form alın.
2. Dumbelları her iki elinizde, yanlarda olacak şekilde tutun.
3. Ağırlıkları avuç içleriniz birbirine bakacak şekilde yukarıya doğru kaldırın. 
4. Tepe noktasına ulaştığınız anda bir saniye kadar bekleyerek kontrollü olarak aşağı indirin. 

Püf noktası: Egzersizden en iyi verimi almak için dirseklerinizi sabit tutun, sırtınızı dik bir pozisyonda tutmaya çalışın. 

Çalıştırdığı kas grupları: Biceps.

Cable Tricep Pushdown

Kablo makarası ile aletli yapılan bu egzersiz, en etkili arka kol hareketlerinden biri olarak görülmektedir. Doğru formda ve düzenli yapılması halinde, sakatlık riski düşük olan, düşük ağırlıklarda yeni başlayanların da yapabileceği bir egzersizdir. Cable Tricep Pushdown hareketini aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz; 

1. Kablo makarasına - egzersiz aletine bağlı olan barı tutarak, dirsekleriniz vücuda sabit bir pozisyonda olacak şekilde, barı aşağıya doğru itin.
2. Karnınızı içeriye çekerek triceps kaslarınızı mümkün olduğu kadar sıkın. 
3. Hareketin tepe noktasında, bir saniye kadar bekleyerek kontrollü bir şekilde başlangıç pozisyonuna dönün.

Püf noktası: Hareketi daha verimli yapabilmek için dirseklerinizi sabit tutun. Karnınızı içeriye çekerek, kaslarınız üzerinde daha fazla stres oluşturabilir, gelişim sürecine katkı sağlayabilirsiniz.

Çalıştırdığı kas grupları: Triceps. 

Concentration Curl 

Her seviyeden sporcu tarafından sıkça yapılan ve etkili ön kol hareketlerinden biri olarak bilinen Concentration Curl, tek bir kas grubuna odaklanan izole bir egzersiz olarak ön plana çıkıyor. Doğru ağırlık ve formda yapıldığında sakatlık riskinin en aza indirileceği bu egzersizi aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz; 

1. Bir sehpaya veya dizinizin üzerine oturun. Eğer sehpa kullanmıyorsanız, diz çökme pozisyonunda bir form edinin. 
2. Tek eliniz ile dumbelli tutun. 
3. Dirseğinizi iç bacağınıza dayayarak dumbelli kontrollü şekilde yukarı kaldırın. 
4. Egzersizin tepe noktasına ulaştığınızda bir saniye kadar bekleyin ve kontrollü bir şekilde aşağıya indirin.

Püf noktası: Concentration Curl hareketini yaparken dirseğinizi hareket ettirmemeye özen göstermelisiniz. Hareket sırasında kontrollü olmanız, sakatlıkların önüne geçmenize ve egzersizi doğru formda tamamlamanıza yardım edecektir. 

Çalıştırdığı kas grupları: Biceps. 

Antrenman programınıza dahil edeceğiniz ön ve arka kol hareketleri ile hem daha estetik bir görüntü elde edebilir hem de kuvvet kazanarak spor performansınızı artırabilirsiniz. Bu etkili kol egzersizlerini uygularken her zaman için doğru formu korumaya, ısınmadan çalışmamaya ve seviyenize uygun ağırlıkları kullanmaya dikkat etmelisiniz. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.